Hagyományőrzés határon innen és túl program

2013.03.22 17:03

 

Hagyományőrzés határon innen és túl - határon átnyúló kulturális rendezvény Apagyon pályázatunk keretében egy 2 napos határon átnyúló rendezvényt valósítottunk meg Székelytamásfalva település együttműködésében. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 5.857.500- Ft-tal támogatta.

Apagy településnek több éves szoros mondhatni baráti kapcsolata van Székelytamásfalvával.

A rendezvény ideje 2012. szeptember 15-16., helyszíne Apagy község Általános Iskolájának udvara, és a faluközpont.

A rendezvényre 50 fő határon túli vendéget szállítottunk busszal, valamint a település összes civil szervezete részt vesz a programokon, és a meghívott határon túli résztvevők is.

A rendezvény egyik legfontosabb és legmeghatározóbb momentuma az volt, hogy ünnepi istentisztelet keretében testvér települési szerződést írt alá Apagy az erdélyi Székelytamásfalvával. A szerződéskötéshez a román állam is hozzájárult.

A kulturális rendezvény programja a következő volt:

1. nap, 2012.szeptember 15.:

-        főzőverseny minkét település részvételével népi eledelek, kemencés ételek készítése. A versenyen Apagy község valamennyi civil szervezete, közintézménye képviseltette magát csapatával. A rendezvény résztvevőinek és a látogatóknak közös ebédet szolgáltunk.

-        10 órától különböző kézműves mesterségek bemutatóját nézhették meg az érdeklődők, kiállítást, vásárt tartottunk neves kézművesek bevonásával. (fazekas, nemezelő, fafaragó, kosárfonó, kerámia festő)

-        Napközben óránként kis-vonat indult a Polgármesteri Hivatal elől a Kenderáztató-tóra, ahol megtekinthető az elkészített sátortábor, majd továbbhaladt a Bíró-tóra, ahol kemencében sült kenyérlángossal vártuk a résztvevőket.

-        Délután kulturális műsorok kerültek színpadra. Elsőként a gyerekek szórakoztatására bohóc adott műsort, majd a 4 for Dance néptáncegyüttes lépett színpadra.

-        Este Varga Miklós énekes zárta a napot, aki több dalában is az Erdélyi magyarokról énekelt.

Ezen  a napok került átadásra a település közösségi színterén egy kemence, és egy kézműves műhely, mely a jövőben is biztosítja mind a helyi mind pedig a határon túli szervezetek bemutatkozási lehetőségeit.

2. nap         2012.szeptember 16.:

Ezen a napon kulturális műsorok kerültek megrendezésre.

-        Délelőtt istentisztelet volta református templomban, ahol a székelytamásfalvi férfikórus énekelt. Ezt követően a település központjában kopjafaállításra került sor, amelyet az egyik Erdélyből érkezett vendégünk készített saját kezűleg a település számára.

-        Délután helyi néptánc, ír tánc, modern tánc, énekkar lépett színpadra, amit az erdélyi vendégek férfi kórusa felejthetetlen előadása követett.

-        Később több vendégelőadó, énekes adott műsort.

A kulturális műsorok szereplőinek emléktárgyakat adtunk.

Természetesen a két napos programra nem csak a civil szervezetek érkeztek, hanem a település lakossága, és a környező településekről is sokan idelátogattak.

Együttműködő szervezet Zabola (Székelytamásfalva) település. A rendezvény megszervezésében Apagy Község Önkormányzata is részt vett.

A nyilvánosságot meghívók, plakátok biztosították. Az egyik megyei televízió is ellátogatott rendezvény sorozatunkra, akik riportfilmet forgattak a rendezvény ideje alatt, amely az interneten is megtekinthető. https://www.kolcseytv.hu/?page=hir&hid=9391

A rendezvény célja felhívni a lakosok figyelmét, hogy milyen fontos a hagyományőrzés és ápolás, a múlt értékeinek megőrzése, a nemzeti összefogás. Szeretnénk, ha hagyományteremtő lenne kezdeményezésünk és minden évben megrendezésre kerülne a találkozó.

Bízunk benne, hogy a résztvevők nem csak maguk, hanem környezetük számára is hirdetik majd, azt hogy milyen élményben volt részük, illetve méltóan ápolják és felelevenítik a közös hagyományokat.