Közös értékeink megőrzéséért kulturális rendezvény Apagyon

2014.07.30 16:49

"Közös értékeink megőrzéséért kulturális rendezvény Apagyon" pályázatunk keretében egy 2 napos határon átnyúló rendezvényt valósítottunk meg Székelytamásfalva település együttműködésében. A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Az együttműködő szervezet a program során a Székelytamásfalváért Egyesület volt. Apagy településnek több éves szoros, mondhatni baráti kapcsolata van Székelytemásfalvával. Először 2012-ben rendeztünk közös találkozót Apagyon Székelytamásfalvával. 2012. szeptember 15-16-án megélt közös hagyományőrző rendezvényünk egyik legfontosabb és legmeghatározóbb momentuma az volt, hogy testvértelepülési szerződést írt alá Apagy az erdélyi Székelytamásfalvával. A szerződéskötéshez a román állam is hozzájárult. 2013-ban Székelytamásfalván vehettünk részt egy hasonló közös rendezvényen. 2014-ben a találkozó helyszíne Apagy község volt.

A település összes civil szervezete részt vett a programokon, és a meghívott határon túli résztvevők is. A rendezvényre 50 fő határon túli vendéget szállítottunk busszal.

Természetesen a két napos programra nem csak a civil szervezeteket vártuk, hanem a település összes lakóját, és a környező településekről idelátogatókat is.

Meghívók, plakátok biztosították a nyilvánosságot, így sikerült bevonni a lakosságot is a programba, ők is aktívan részt vettek abban, ezzel is erősítve a közösség erejét. Az egyesület honlapján (https://apagyi-hagyomanyorzo-egyesulet.webnode.hu/) lehetett tájékozódni az eddigi közös programjainkkal kapcsolatban.

Célunk ezzel a rendezvénnyel is az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, milyen fontos a hagyományőrzés és ápolás, a múlt értékeinek megőrzése, a nemzeti összefogás. Bízunk benne, hogy a résztvevők nem csak maguk, hanem környezetük számára is hirdetik majd, azt, hogy milyen élményben volt részük, illetve méltóan ápolják, és újra felelevenítik a közös hagyományokat.

 

A rendezvény ideje 2014. július 19-20., helyszíne Apagy község faluközpontja, az Apagyi Református Egyházközség temploma és udvara volt.

 

A kulturális rendezvény felépítése az alábbi volt:

1. nap – 2014. július 19.

-           8.00 órától főzőverseny minkét település részvételével népi eledelek, kemencés ételek készítése. A versenyen Apagy község valamennyi civil szervezete képviseltette magát csapatával. A rendezvény résztvevőinek és a látogatóknak közös ebédet szolgáltunk.

-           10.00 órától különböző kézműves mesterségek bemutatóját nézhették meg az érdeklődők, kiállítást, vásárt tartottunk neves kézművesek bevonásával. (fazekas, nemezelő, fafaragó, kosárfonó, kerámiafestő) A kézműves mestereknek és segítőiknek emléktárgyat adtunk, Balázs József: Források Apagy történetéhez című könyvet.

-           zenés estével zártuk a napot, ahol a helyi énekkar vezetésével népdalok éneklésére került sor.

 

2. nap – 2014. július 20.

Kulturális műsorok, énekkari találkozó:

-           Délelőtt 11.00 órától istentisztelet volt a református templomban, ahol sor került a két település közötti testvértelepülési szerződés megerősítésére. Ezt követően egy faragott székelykapu átadására került sor, amelyet az egyik Erdélyből érkezett vendégünk készített saját kezűleg a település számára.

- 13.00 órától énekkari találkozóra került sor énekkarok, kórusok részvételével (5 nyírségi település – Apagy, Napkor, Sényő, Nyírtét, Levelek - és a székelytamásfalvi énekkar). A kulturális műsor szereplőinek emléktárgyat adtunk, Balázs József: Források Apagy történetéhez című könyvet.

- 17.00 órától könyvbemutató volt. (Balázs József: Források Apagy történetéhez)

- a napot itt is zenés estével zártuk