Negyvenéves kórusa előtt tisztelgett Székelytamásfalva

2013.08.05 15:26

2013. június 29-30-án a Thúry-kastély udvarán tartotta első falunapját Székelytamásfalva. A rendezvény legnívósabb pontjának a szombati ünnepség számított, amikor is az anyaországi testvértelepülés, Apagy küldöttségével és a háromszéki kórusokkal közösen ünnepelték a 40 éve fennálló székelytamásfalvi férfikórus születésnapját. Az ünnepség a református templomban kezdődött, ahol a kézdivásárhelyi Hálaadás református kórus, a papolci református vegyeskar, az apagyi női kar, a székelytamásfalvi férfikórus, a felsőcsernátoni református vegyeskar, a kovásznai református férfikórus, a zágoni Mikes Kelemen vegyeskar és a pákéi református egyházi dalkör adta elő repertoárját. Ádám Attila, Zabola polgármestere üdvözölte id. Tusa Jánost, aki már negyven éve vezeti a helybéli férfikórust, majd díszoklevelet adott át.

A rendezvény a Thúry-kastély udvarán folytatódott, ahol ifj. Tusa János karnagy a kórus nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, bár a székelytamásfalvi kórusmozgalom 103 éves múltra tekint vissza, most mégis a férfikórus elmúlt 40 évéről szól az ünnepük. Két emlékmű felavatására került sor. Egy nagyobb méretű kopjafát az elhuny kórustagok emlékére, egy másik emlékművet, két kopja közé elhelyezett lantot, a mindenkori dalárda emlékére helyeztek el.

Réthi József nyugalmazott tanító alkotását id. Tusa János és Kiss István, Apagy község polgármestere leplezte le. A tiszteletadás koszorúzással, valamint közös ebéddel zárult, délutántól pedig a könnyed mulatságon volt a sor.